header

Meer Zoo caresheet De Afrikaanse reuzenslak of Agaatslak

Meerzoo-agaatslakken-DSC 0299-AF.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Achatina fulica.

Nederlandse naam: De Afrikaanse reuzenslak of Agaatslak.

Land van herkomst: De Agaatslak komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Ze leven daar op de bodem van het oerwoud. Inmiddels zijn ze in veel tropische landen ingeburgerd en vormen soms een plaag.

Grootte:  20 tot 40 cm.

Leeftijd: 7 tot 10 jaar

Gewicht:  598 tot 704 gram.

Heey wacht! Ik kan niet zo snel! Ik ben namelijk de Achatina Fulica. Oftewel de Afrikaanse Reuzenslak. Zoals mijn naam al zegt kom ik voor in Afrika. Ik leef daar op de bodem van het oerwoud. Ik voel me heel erg thuis in veel tropische landen, maar soms vinden mensen onze aanwezigheid vervelend. Ik geef toe, we kunnen vervelend zijn voor boeren, vooral als we met heel veel zijn. Als ik mijn lichaam helemaal uitstrek kan ik wel 40 cm lang zijn! In volgroeide staat kan mijn schelp wel 20 cm lang en 12 cm breed worden. Dat is wel iets om trots op te zijn! Ik beweeg mij voort met mijn voet. Dat is geen echte voet, maar daarmee bedoel ik het gedeelte waarmee ik over de grond ga. Dit doe ik door middel van spiersamentrekkingen. Aan de voorkant van mijn voet zit een klier die slijm produceert zodat ik lekker soepel over de grond kruip/glijd. Maar dat is nog niet alles, ik kan ook horen met mijn voet. Klinkt raar, maar ik vang met mijn voet trillingen op. Zo weet ik of er wat aan komt. 

Beschrijving:

Het uitgestrekte lichaam van dit dier kan tot 30 tot 40 cm lang worden. Het gewicht groeit uit tot tussen 598 tot 704 gram. De schelp heeft in volgroeide staat 7 tot 9 windingen, in uitzonderlijke gevallen 10, en wordt maximaal 20 cm lang en 12 cm in diameter. De dieren worden meestal 3 tot 5 jaar oud, in uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel 9 jaar worden.

Verzorging:

Het is verstandig om elke dag de groente en het water te verversen, het terrarium te sproeien en de poep weg te halen. Mocht je een dag weinig tijd hebben dan is het niet erg om de poep te laten liggen. 1of 2 keer per week de ruitjes met een nat stuk keukenrol schoonmaken. Ongeveer één keer per maand het hele terrarium leegmaken en goed schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen te gebruiken omdat deze voor de dieren schadelijk zijn. Een gemiddeld temperatuur van 22 graden is voldoende, een paar graden warmer kan ook geen kwaad.

Voeding:

De voeding van Agaatslakken bestaat hoofdzakelijk uit groenten zoals andijvie, verschillende sla soorten, witlof, komkommer, tomaat en courgette. In de zomer kan ook paardenbloem en klaver worden gegeven. Het is vaak proberen wat ze lekker vinden (laat het groenvoer niet langer dan een dag in het verblijf liggen, je hebt namelijk zo fruitvliegjes in je terrarium). Je kunt ook kippenlegkorrels geven. Ze groeien hierdoor goed. De dieren hebben een constant aanbod van calcium nodig voor het opbouwen van hun huisje. Het simpelste is om sepia (inktvisschild) te geven.

Leefwijze:

Agaatslakken zijn planteneters. Het is bekend dat agaatslakken meer dan 500 plantensoorten eten. In gevangenschap bestaat hun voedsel uit groente en fruit, zoals appel, andijvie en wortel.

Voortplanting:

Slakken zijn hermafrodiet, dat wil zeggen dat zij zowel mannetje als vrouwtje zijn. Om zich voort te kunnen planten heeft de slak een andere slak nodig. Na een tijd legt een slak 50 tot soms wel 600 eieren, die meestal allemaal uitkomen. Let op dat veel kleine slakjes sterven. De geslachtsorganen bevinden zich in de kop. De voortplanting bij Agaatslakken gaat heel eenvoudig als je de dieren goed verzorgd. Tijdens de paring waarbij de slakken aan elkaar gekleefd lijken, wordt er een pakketje met zaadcellen in de nek van de partner ‘’geschoten’’. Je kunt dit zien als een wit slijmerig ‘’pijltje’’ de zogenaamde love dart. Als de Agaatslak eieren gaat leggen graaft ze zich in en blijft daar ongeveer 24 uur totdat alle eieren zijn gelegd. Ze kunnen tussen de 10 en 200 eieren per keer leggen. Hoe groter ze zijn hoe meer eieren ze leggen. De eieren zijn doorzichtig en 4mm groot en komen meestal na twee of drie weken uit. Onder echt vochtige en warme temperaturen komen de eieren al na 8 dagen uit. Als de jongen worden geboren blijven ze nog ongeveer een week onder de grond, ze eten dan hun eierschaal op wat hun huisje versterkt. Haal de eieren na het leggen het liefst bij de ouders weg zodat de eieren/jongen niet beschadigen bij het verzorgen van de grote dieren.

Meerzoo-Agaatslakken-DSC 0303-AF.JPG-KLEINER FORMAAT