header

Meer Zoo caresheet Bleekkop rosella

 bleekkop_rosella.jpg

Wetenschappelijke naam: Platycercus adscitus adscitus.
Nederlandse naam: Bleekkop rosella.
Land van herkomst: Noordelijke en oostelijke gedeelte van Queensland tot het noorden van Nieuw Zuid-Wales en zuidelijk tot aan Sydney.
Grootte: 30-33 cm.
Gewicht: 170-175 gram. 

 

Leeftijd: ca 14 jaar.
Ringmaat: 6 mm.
Kleur man: De kop is geelwit. De keel, borst en buik zijn hemelsblauw gekleurd, evenals de staart en de slagpennen van de vleugels. De veren op de rug zijn zwart en geel omzoomd.
Verder hebben de vogels witte wangvlekken, die aan de onderzijde blauw omzoomd zijn. De stuit is grasgroen en vaag zwart gestreept, terwijl de onderstaartveren roodgekleurd zijn.
Kleur vrouw: De kop is geelwit. De keel, borst en buik zijn hemelsblauw gekleurd, evenals de staart en de slagpennen van de vleugels. De veren op de rug zijn zwart en geel omzoomd.Verder hebben de vogels witte wangvlekken, die aan de onderzijde blauw omzoomd zijn. De stuit is grasgroen en vaag zwart gestreept, terwijl de onderstaartveren roodgekleurd zijn.
Voliere: Grote 4 meter lang x 1 meter breed x 2 meter hoog. Bergparkieten zijn sterke vogels die in de winter geen verwarmd binnenverblijf nodig hebben. Een tocht-, vocht- en vorstvrij nachthok is echter wel noodzakelijk. 
Kweek: Nestkast in af te sluiten binnen verblijf. Nest meestal in februari.In de voliére kunnen we het best een nestkast geven van 60 cm hoog en een bodemopppervlak van 25 x 25 cm. De middellijn van het invlieggat dient ± 7 cm. te zijn. Als nestmateriaal kan het best vochtig houtmolm, turf en of rottend hout worden gegeven. Met nadruk schrijf ik hier vochtig omdat de nesten in het wild vaak ook vochtig zijn!  
Het verdient de voorkeur een broedstel de keuze te geven uit meerdere broedblokken (minstens 2). Heeft een paartje eenmaal een broedblok gekozen dan kan de andere(n) worden weggehaald. Bij het plaatsen van het broedblok is het verder van belang het blok zo te hangen dat het invlieggat naar het donkerste gedeelte van de voliére is gekeerd.
De eitjes worden om de dag, en veelal in de vroege ochtenduren, gelegd.  
Gemiddeld legt de pop 5 eieren, die alleen door haar worden bebroed. De eieren hebben een grootte van ± 24x22 mm. en zijn wit van kleur. Na 20 -21 dagen wordt het eerste jong geboren. Afhankelijk van de soort duurt het vaak 15 tot 18 maanden voordat ze volledig op kleur zijn.
Behuizing: Buiten voliere. Vorst vrij. 
Temp/ Luchtvochtigheid: Winter hard.
Voeding: Bestaat uit een goede zaadmengeling voor grote parkieten, onkruidzaden en vruchten.