Ezel

Meer Zoo caresheet Ezel
 MG 6144
Whitney ezelin
Wetenschappelijke naam: Equus asinus.
Nederlandse naam: Ezel.
Land van herkomst: De ezel stamt af van de wilde ezel. Deze komt voor in Noord- en Oost-Afrika.
Schofthoogte: 95 cm tot 140 meter (Bram en Donkey hebben een schofthoogte van ca 90 cm).
Leeftijd:30-40 jaar.
Gewicht: Tot 180 kg.

Kleur man: grijs, bruin, zwart.

Kleur vrouw: grijs, bruin, zwart.

HHIIIAAA!!! Ik ben de Equus asinus, maar ik sta beter bekend als de Ezel. Ik kom uit Noord- en Oost-Afrika. Als ik kinderen wil dan ben ik ongeveer een jaar zwanger. Heel soms worden er twee veulens geboren, maar meestal zal het er eentje zijn. Wij kunnen ook kindjes krijgen met paarden, dan is het kindje een muildier of een muilezel. Het geluid dat wij maken heet balken. Wij zijn erg intelligent en voorzichtig. Ik hou heel erg van gras, maar in de winter eet ik alles wat ik tegenkom, bijvoorbeeld groente, fruit en nog veel meer lekkers

Voortplanting 

De ezel is een kudde dier als hij alleen is,is hij treurig en balkt dan dikwijls,vooral hengsten! De mannetjes bakenen hun territoria af voor hun vrouwtjes en jongen door hoopjes mest te leggen, dit is een plekje waar geen andere ezels mogen komen.Een ezel kan 20 jaar worden,in de dierentuin soms wel 40! Dit komt omdat ze er zo goed worden verzorgd. Natuurlijk krijgt de ezelin ook jongen!! Als de ezelin zwanger is, word het veulen na 12 maanden geboren, het veulen kan al binnen het uur staan.

Melk

De ezelin geeft ongeveer 1,5l melk per dag. In tegenstelling tot de koe die 4 spenen heeft, heeft de ezel maar 2 spenen. Waardoor ze niet zoveel melk kan geven. Daarom moet het veulen om de 2 uur worden aangelegd. Als de ezelin gemolken word duurt het meestal 2 a 3 minuten. Daarna word de melk gezeefd, dat word in potjes gestopt om vervolgens in de diepvries te plaatsen. Van ezelmelk maken ze ook zeep handcreme en bodylotion.

 MG 6134

Donkey ruin

bram.jpg
Bram ruin

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 30 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van