Rijstvogels

Rijstvogel

Meer Zoo caresheet

Rijstvogel

 rijsvigelwitgrond

Wetenschappelijke naam: Lonchura oryzivora

Nederlandse naam: Rijstvogel

Land van herkomst: Azië

Grootte: 14 tot 15 cm

Leeftijd: 10 jaar

Ringmaat:  3,2 tot 3,5 mm.

Kleur man/vrouw: Een zwart kop met witte wangen en een rood snaveltje. De vleugels en borst zijn blauwgrijs en zijn staart is zwart. De buik van een rijstvogel is lichtgrijs met een roze tint.

Voliere: 
de rijstvogel kun je in een kooi of buiten volière houden. In een grote buiten volière kunnen de rijstvogels met andere kleine vogels anders niet.

Kweek:
Rijstvogels hebben een halfopen of gesloten nestkastje nodig om te kunnen broeden. De nestkast heeft een invlieggat van minimaal 5 cm nodig zodat de vogels erin kunnen. Het nest wordt met name door het mannetje gebouwd van twijgjes, hooi, stro, kokosvezel daarnaast bekleedt het mannetje het nest met zacht materiaal zoals veertjes. Het vrouwtje legt elke dag een eitje tot een nestgrootte van 5 à 6 eitjes, maar ook grotere aantallen komen regelmatig voor. Na het derde of vierde ei begint de man en vrouwtje afwisselend te broeden, de broedtijd is 13 tot 14 dagen. Na 28 tot 32 dagen vliegen de jongen uit. De jongen hebben een grijs-bruinig veren en nog een zwarte snavel. Na drie maanden hebben de jongen net als andere rijstvogels hun mooie rode snavel en witte wangen.

Voeding:
de voeding van rijstvogels bestaat uit grasparkietenzaadmengels met ongepelde rijst, eivoer en universeel voer. Dit kunt u halen in een dierenspeciaalzaak. Naast het zaden mengels vinden ze het ook lekker om af en toe levend voer te krijgen.  Zorg er ook voor voldoende drinkwater dat u iedere dag dient te verversen. Ook dienen uw rijstvogels uit een bakje met maagkiezels en grit te kunnen pikken. Dat hebben ze nodig voor een goede spijsvertering. U kunt ook dat kant-en-klaar in de handel aanschaffen. Rijstvogels gaan graag in bad. Wanneer ze de beschikking over een buiten volière hebben dan zullen ze zich laten natregenen natuurlijk als het regent. Als het niet regent of u heeft een binnen volière is het belangrijk dat de rijstvogel altijd een bak met water heeft om daarin te badderen.

 
   

 

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 35 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van