Kerkuil

Meer zoo caresheet Kerkuil

kerkuil200.jpg

Wetenschappelijke naam: Tyto Alba.
Nederlandse naam: Kerkuil.
Grootte: 33 tot 39 cm.

Leeftijd:12 tot 15 jaar. De oudste uil is 18 jaar oud geworden.

Gewicht man: Tot 470 gram.

Gewicht vrouw: Tot 570 gram.

Kleur man/vrouw:  De kleur kan variëren van wit tot bruin met grijs, met zwart-witte vlekjes en druppels.

Oehoe! Ik ben de Tyto Alba, maar ik heet ook wel Kerkuil. Ik ben prachtig wit met bruine vleugels. Ik kom overal in de wereld voor en kan ongeveer 15 jaar oud worden. Ik leg ongeveer 4 tot 7 eieren en die leg ik op verschillende tijden, mijn jongen komen dan ook op verschillende tijden uit. Voor dat de jonge het nest verlaten, zorg ik 4 tot 5 weken voor ze. Ik eet vooral woelmuizen, spitsmuizen, jonge ratten en andere knaagdieren.

Kenmerken:

Zoals bij veel andere uilen (en ook roofvogels) is het vrouwtje iets groter en zwaarder dan het mannetje. De vogel heeft een dikke kop met donkere ogen en is aan de bovenzijde goudbruin gevlekt en aan de onderzijde licht gestippeld. Deze uil heeft lange poten en is ongeveer 29 tot 44 cm groot.

Voortplanting:

Het legsel bestaat uit vier tot zes spierwitte eieren.

Voortplanting en levensduur:

In het wild worden kerkuilen gemiddeld 4-6 jaar. In gevangenschap kunnen kerkuilen 10-15 jaar oud worden of meer, afhankelijk van de verzorging (dieet, behuizing enz.). De kortere levensduur in het wild is dikwijls te wijten aan verkeersongevallen en verdringing als gevolg van verstedelijking. Voortplanting geschiedt doorgaans na het tweede en derde levensjaar en begint meestal in april/maart. De broedperiode valt samen met een overvloed aan kleine knaagdieren en grote insecten in het voorjaar. Het mannetje lokt het vrouwtje, dat tot twee keer per jaar een legsel produceert. Een legsel bestaat uit 3-7 eieren. Na het uitkomen van de eieren brengt het mannetje voedsel naar het nest dat door het vrouwtje wordt bewaakt. Kerkuilen nestelen doorgaans in donkere, verscholen ruimten in schuren van boerderijen, kerktorens of andere gebouwen waar ze in en uit kunnen vliegen. Dit is meestal in de nabijheid van een bosrijke omgeving met weilanden waar ze goed kunnen jagen. Kerkuilen vormen zogenaamde broedparen en wisselen niet van partner. Dit is in gevangenschap ook het geval.

Leefwijze:

’s Nachts gaat de kerkuil op zoek naar kleine knaagdieren en soms ook kleine vogels. Tijdens de jacht vliegt hij vooral laag over de grond. Boomholten, ruïnes, schuren en bijgebouwen worden als nestruimtegebruikt door de kerkuil.

Wist je dat...
We bijna geen geluid maken als we vliegen

uilskuikenskerkuilen

Jonge kerkuilen van een paar dagen oud

(uilskuikens)

kerkuil22

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 44 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van