Nandoe

Meer zoo caresheet Nandoe

Meerzoo-DSC 0043-AF.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Rhea americana.

Nederlandse naam: Nandoe.

Land van herkomst: Het midden van Zuid-Amerika.

Grootte: De lengte varieert van 90 tot 130 cm. Kophoogte tot 170 cm. De haan is iets groter dan de hen.

Leeftijd:  15 tot 20 jaar oud.

Gewicht:  20 tot 30 kg.

Kleur man/vrouw: Heeft hoofdzakelijk bruine bevedering, met een wit onderlichaam en een erg kleine staart. Er bestaan ook witte Nandoes.

Hoi, ik ben een Rhea Americana, maar de meeste mensen noemen me Nandoe. Als je in Zuid-Amerika rond loopt kun je mij zomaar tegen het lijf aan lopen. Ik heb 2 poten en 2 vleugels. Ondanks dat ik maar 2 poten heb kan ik heel hard rennen vooral als we achterna gezeten worden door een vijand. Bij ons leggen de vrouwtjes rond de 50 eieren per jaar. Wij vrouwtjes broeden niet op de eieren, dat doen bij ons de mannetjes. Als de kuikens geboren zijn dan zorgt het mannetje voor ze tot ze zes weken oud zijn. We houden heel erg van grazen en eten ook graag andere planten en af en toe een lekkere kleine insect.

Kenmerken:

Een Nandoe lijkt uiterlijk veel op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en lichter. Een volwassen nandoe is ongeveer 90 tot 150 cm lang en 20 kg zwaar. Andere verschillen met een struisvogel zijn dat een nandoe drie tenen heeft in plaats van twee en dat de seksen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Nandoes hebben hoofdzakelijk bruine, grijze of witte bevedering, met een wit onderlichaam. Mannetjes hebben in de broedtijd een zwarte ring onder aan de hals. In Brazilië worden nandoes gevangen voor de veren

Voortplanting:

Het mannetje roept in de paartijd luid om de vrouwtjes te lokken. Tijdens de balts probeert hij met veel vertoon van vleugels indruk te maken. Een enkel mannetje paart met liefst 12 vrouwtjes. Het vrouwtje legt tot vijftig eieren in een grondnest dat door verschillende soortgenoten wordt gebruikt. Het mannetje broedt vervolgens de eieren uit. Ook brengt het mannetje gedurende circa zes weken de kuikens groot. Mannetjes en vrouwtjes vormen geen blijvende paren.

Leefwijze:

Nandoes trekken al gras etend in groepen over open vlaktes, veelal in het gezelschap van andere grazers. Daarnaast eten nandoes ook een verscheidenheid aan dierlijk en plantaardig voedsel. Ze vermijden contact met vijanden door weg te rennen.

Verspreidingsgebied:

De nandoe komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het dier komt voor in graslanden en savanne gebieden.

De nandoe komt ook in het wild voor in noord-Duitsland. Als exoot is de nandoe namelijk verwilderd in het Wakenitz-reservaat in Mecklenburg Voor-Pommeren tussen  schatinn,  Utrecht  en  Rieps. Rond het jaar 2000 ontsnapten daar een aantal dieren uit een houderij met vrije uitloop. In de herfst van 2014 was hun aantal toegenomen tot 144 en hun verspreidingsgebied tot zo'n 100 km². Hun aanwezigheid is controversieel. Boeren klagen dat de dieren de landbouw schade toebrengen: "Ze eten het koolzaad en vertrappen de velden”. De boeren krijgen wel een vergoeding voor schade die is toegebracht door wilde zwijnen maar niet door nandoes, want die staan niet op de zogenaamde  Katalog der Wildschadenskasse. De vogels zijn beschermd en mogen niet eens worden weggejaagd. Anderen relativeren de schade, want 40 nandoes eten even veel als één koe. De dieren hebben in Duitsland geen natuurlijke vijanden; hooguit wordt er af en toe een nandoekuiken verschalkt door een vos. Ook worden er 1 à 3 per jaar doodgereden in het verkeer.

Bedreiging:

Nandoes zijn standvogels en nog vrij algemeen, maar hebben veel te lijden van jacht en biotoopverlies.

nandunandu jong3

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 57 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van