Blauwgele ara

Meer Zoo caresheet Blauwgele ara

Meerzoo-araDSC 0112-02-AF

Wetenschappelijke naam: Ara ararauna.
Engelse naam: Blue-and-Yellow Macaw / Blue-and-Gold Macaw.
Land van herkomst: Noorden van Zuid- en Midden-Amerika.
Groote: 76 tot 86 cm.
Leeftijd:  Tot 50 jaar.
Gewicht: 1 tot 1,5 kilo.
Ringmaat: 14 mm.

Kraa! Ik ben de Ara ararauna. Ik heet in het Nederlands ook wel blauw-gele ara. Ik woon in Midden- en Zuid-Amerika. Zoals mijn naam al zegt ben ik geel met blauw. Ik heb hele mooie veren. Ik ben een grote vogel die niet zo veel weegt, ik ben namelijk maar één tot anderhalve kilo. Mijn sterke zwarte snavel zorgt ervoor dat ik noten kan openbreken en mijn voer goed kan knagen. Ik leg mijn eieren vaak in een holle boomstam, meestal leg ik 2 tot 4 eieren. Ik leg de eieren niet allemaal tegelijk, er kan soms een hele dag tussen zitten. De oudste wordt vaak de grootste en stoot de jongste dan uit het nest. Dus daarom moet ik altijd goed opletten. Ik hou erg van noten, maar ik eet ook veel fruit en groente.

Voortplanting

Mannetjes en vrouwtjes vormen een koppel voor het leven. De papegaaien nestelen in boomholtes. Het broedseizoen ligt tussen de maanden december tot en met mei. Afhankelijk van de aard van het leefgebied. In Colombia broeden de vogels relatief vroeg. In de maanden december tot februari. In surinamein februari en maart. Het vrouwtje legt in de meeste gevallen 2 tot 3 eitjes. Deze eitjes worden alleen door het vrouwtje uitgebroed. Na 28 dagen komen de jongen uit. Na ongeveer 4 weken openen de jongen de ogen. Na 25 dagen krijgen de jongen hun eerste veren. Het verenkleed is na 80 dagen compleet. Na 90 dagen verlaten ze voor het eerst het nest. Het mannetje zorgt voor voedsel voor het vrouwtje en de jongen. Nadat de jongen het nest hebben verlaten worden de jongen door beide ouders nog ongeveer een maand bijgevoerd. Na 5 jaar zijn de dieren geslachtsrijp. De dieren kunnen makkelijk een leeftijd van 50 tot 60 jaar behalen in het wild en in gevangenschap zelfs tot meer dan 80 jaar.

Voedsel

Op het menu van deze vogel staan diverse soorten fruit, notenzoals de amandelen palmnoten, jonge knoppen van plantenen bomen, zaden, boomschorsen nectar. Ook tijdens het eten zit het dier meestal in de toppen van de bomen, veelal in paartjes of groepjes. De krachtige snavel wordt gebruikt om harde noten te kraken. Hierbij houdt het dier de noot vast in zijn poot. Bij de rivieroevers worden de dieren soms gezien terwijl de dieren klei eten. Enerzijds zorgt de klei voor extra mineralen, anderzijds helpt klei bij het neutraliseren van gifstoffen in de zaden die ze eten.

Uiterlijk

De blauwgele ara heeft hele lange staartveren. Het is een kleurrijke vogel met verschillende kleuren blauw, felgeel op de borst en nek en zwarte veren onder de snavel. De kale huid rondom de ogen is wit met zwarte strepen.
De sterke zwarte snavel maakt de ara tot een meester in het kraken van noten. De noot wordt behendig met de poot in de snavel gelegd, waarna hij de noot zonder moeite kraakt. Hij gebruikt zijn snavel ook bij het knagen aan takken en het klimmen in bomen.

Meerzoo-ara-DSC 0120-01-AF MG 6079 MG 6081

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 123 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van